Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Kent Andersson (SD) är upprörd över det nya styret i Surahammar. Foto: SVT

SD stängs ute från nya styret i Surahammar: ”Det är skandal”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sverigedemokraterna går i opposition i Surahammar. Det står klart efter att de borgerliga partierna M, C och KD kommit överens med S att ingå i ett samarbete. Ett besked som rört upp känslorna hos SD:s gruppledare Kent Pettersson.

– Det är skandal, en stor chock, säger han.

Det var i juni 2021 som Surahammar fick ett historiskt nytt styre. Socialdemokraterna tappade makten för första gången på 100 år. En ny koalition skapades bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Men trots att de fortsatt är kommunens näst största parti efter valet får SD inte vara med i det nya styret som består av S, M, KD och C. SD går alltså i oppositon.

”S blir stödhjul åt M”

– Jag tror det är en besvikelse för väljarna. Vi tog för givet att vi skulle fortsätta styra kommunen men nu har man lyckats få Socialdemokraterna att gå med på att fungera som ett stödhjul åt Moderaterna där de släpper den tyngsta politiska posten, ordförande för kommunstyrelsen, till det tredje största partiet, säger Kent Pettersson (SD).

Som oppositionsparti kommer fokus att ligga på trygghetsfrågan som är en het potatis i kommunen.

– Vi måste ha poliser på plats i kommunen och inga medborgarlöften som i praktiken inte innebär någonting, säger han.

Även det nya styret vill verka för att polisen ska öka sin närvaro i Surahammar, och se över möjligheten till fler övervakningskameror.

Hör mer från Kent Pettersson (SD) i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet
Mer Västmanland
Mer Nyheter