Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sverigedemokraterna går hem i Västmanland – partiet ökar i samtliga val

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna verkar onekligen gå hem hos västmanlänningarna – både i valet till riksdag, region och i nio av länets tio kommuner ökar partiet. 

– Jag tror att det beror på att vi som parti har belyst landsbygdsfrågor på ett bra sätt, säger Ewa Olsson Bergstedt, distriktsordförande för SD i Västmanland.

I nio av kommunerna i Västmanland kvalar SD in som näst populäraste partiet att rösta på till riksdagen, efter Socialdemokraterna. I Västerås hamnar partiet på en tredjeplats.

– Vi ser att vi går fram på landsbygden framförallt och vi har varit tydliga med att vi vill underlätta för landsbygden att klara sig genom de kriser som vi nu ser, med bensin- och elpriser, säger Ewa Olsson Bergstedt.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Hur mycket spelar ni lokala SD:are in i partiets framgång i Västmanland?

– Jag tror att det är en kombination, vi har ju också här lokalt försökt belysa landsbygdsfrågorna.

Ökar mest i Fagersta

I kommunerna som SD ställt upp i med namnvalslistor tar partiet stora kliv framåt – i sex kommuner är de näst största parti och i tre kommuner tredje största parti. 

Störst ökning i kommunvalet gör SD i Fagersta som blir kommunens tredje största parti, med en preliminär ökning med 7 procentenheter.

Hittills har SD i Västmanland alltid haft en oppositionsroll, förutom i Surahammar där man ingick i majoritetsstyret under förra mandatperioden. Nu kan partiet vara på gång i ett annat majoritetsstyre i länet – hör mer i klippet.

Inget SD i Norberg

Trots framgångarna så saknades SD helt i kommunvalet i Norberg den här gången. Där lyckades man inte få till lokala kandidater och är därmed inte längre är representerade i fullmäktige. 

– Det är svårt idag att rekrytera fritidspolitiker. Men vi får helt enkelt börja om i Norberg och vi kommer aktivt börja jobba nu för att hitta en eldsjäl som känner att den har tid att dra igång, säger Ewa Olsson Bergstedt.

Hur viktigt är det att finnas i alla kommuner?

– Det är så klart jätteviktigt, vi ska synas överallt.

I klippet: Efter SD:s valframgångar i Västmanland – kan bli en kommunalrådspost.

Så gick det för SD i kommunvalen i Västmanland

Arboga: 19,6% (+5,5)

Köping: 26,1% (+5,1)

Kungsör: 21,5% (+3,7)

Västerås: 14,9% (+1,5)

Hallstahammar: 21% (+6,2)

Surahammar: 25,9% (+4,1)

Fagersta: 22,6% (+6,8)

Norberg: 0% (-9,8)*

Skinnskatteberg: 23,4% (+4,2)

Sala: 20,2% (+4,1)

*Inga lokala kandidater i valet 2022

Källa: Preliminära siffror från Valmyndigheten – det slutgiltiga resultatet kan komma att visa små förändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet