Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste rannsaka oss själva” – Hör S och V om valresultatet i Fagersta. Foto: Audrey Erath/SVT

Socialdemokraterna i Fagersta backar rejält medan Vänsterpartiet tar stora kliv framåt

Uppdaterad
Publicerad

Efter två mandatperioder med stora framgångar har medvinden för S i Fagersta nu vänt. Det preliminära valresultatet visar på ett rejält tapp med 14,9 procentenheter, till 27,4 procent. Just nu skiljer det bara ett mandat mellan S och V, som tar stora kliv framåt till 26,8 procent.

Det har även gått framåt för Sverigedemokraterna, som preliminärt ökar med 7 procentenheter och landar på 22,8 procent.

– Delvis har det nog att göra med ett missnöje med S, men jag tror också att vi drivit frågor som väljarna tycker är viktiga, som vård och omsorg, trygghet och skola, säger Bertil Fredriksson, ordförande för Sverigedemokraterna i Fagersta.

Vad händer nu för er del?

– Vi kommer ta kontakt med andra partier, både med S och M, det tycker jag tillhör ren hyfs att inte inta några skyttegravspositioner. Sen får vi se om de vill prata med oss.

Framåt för M

Trots att Socialdemokraternas nuvarande parhäst Moderaterna går framåt och ökar till 15,9 procent räcker det inte för en egen majoritet. Det kommer att krävas förhandlingar och nya koalitioner eller valtekniska samarbeten för att få ihop ett majoritetsstyre. Centerpartiet ser ut att göra entré i fullmäktige igen med 2,3 procent och Liberalerna håller sig kvar på 2,7 procent, trots ett litet tapp.

– Det går nog att få ihop det på lite olika sätt, men jag vill i dagsläget inte spekulera på något sätt, säger Åsa-Märta Sjöström, ordförande för Socialdemokraterna i Fagersta.

Inte heller Vänsterpartiet vill säga något om eventuella koalitionsmöjligheter.

– Vi måste prata ihop oss internt först om vad vi vill, det är viktigt att alla får säga sitt i partiet, säger Ann-Christine Andersson, ordförande för Vänsterpartiet i Fagersta, som dock stänger dörren för ett samarbete med SD.

I klippet: ”Måste rannsaka oss själva” – Hör S och V om valresultatet i Fagersta.

Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet