Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samarbetet mellan SD och C i Skinnskatteberg går emot partiledningens vilja. Hör mer i klippet om hur samarbetet har fungerat. Foto: Annika Kumlin/Fagersta-Posten & SVT

C i känsligt samarbete med SD i Skinnskatteberg – mot partiledningens vilja

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Skinnskatteberg bryter mot partiets riktlinjer och väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna inför höstens val.

Vägvalet får kritik från Centerpartiets ledning. Och frågan är känslig, även lokalt.

På riksplanet utesluter Centerpartiet samarbete med Sverigedemokraterna. Men i flera kommuner i Västmanland ser det annorlunda ut. I Skinnskatteberg har Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna gått ihop inför höstens val för att försöka få till ett maktskifte i den S-styrda kommunen.

De fyra partierna har åkt runt i kommundelarna tillsammans i en buss, och har skrivit en gemensam debattartikel i Fagersta-Posten. Men det är tydligt att frågan är känslig. Centerpartiet i Skinnskatteberg vill inte ställa upp på en bandad intervju om saken före valet, men går med på att citeras i text.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

– Vi kallar det inte samarbete. Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna har varit en allians i många många år och vi vill få till ett maktskifte. Sverigedemokraterna ska vara med på det. För vår del inväntar vi valet. Det känns underligt att spekulera nu, säger Rolf Andersson (C), toppkandidat för Centerpartiet i Skinnskatteberg.

Partiledningen kritisk mot SD-C-samarbeten

Centerpartiets ledning tar avstånd från lokala samarbeten med Sverigedemokraterna med tanke på att partiernas värdegrund skiljer sig åt, något partiledaren Annie Lööf (C) också underströk när hon besökte Västerås. 

Hur ser du på partiledningens kritik?

– Det är en svår fråga. Jag har uppfattningen att man måste få ett system där man måste få mandat för det man vill göra. Man måste få hjälp av andra partier. Jag tycker att man måste vara lite mer ödmjuk. Och skulle vi få ett samarbete så kommer inte SD att kunna styra, vi är i alla fall tre andra partier, säger Rolf Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet