Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Få koll på orden Foto: Melker Blomberg/SVT

Få koll på begreppen – och politiken

Uppdaterad
Publicerad

God tillgång på mat har varit ett av de stora målen för europeisk jordbrukspolitik. På senare år har bland annat miljöfrågor blivit allt viktigare. I klippet förklarar SVT:s reporter vilka begrepp som är aktuella just nu.

Inför den nya programperioden 2021-2027 så måste EU:s medlemsländer bestämma riktningen för den kommande jordbrukspolitiken. Förslaget som ligger på bordet skulle förändra förutsättningarna radikalt.

Nya prioriteringar

Den senaste perioden 2014-2020 har siktet varit på förgröning och förenkling av stöd. När kommissionen, parlamentet och rådet nu diskuterar kommande period föreslås en helt ny modell. Förslaget inom ramen för nästa flerårsbudget har större fokus på miljö- och klimatåtgärder, omstyrning mot mindre lantbruk och fortsatt förenkling av stöden. Andra omdiskuterade delar är bland annat minskning av andelen och mängden pengar till jordbruk.

Den gemensamma jordbrukspolitiken inom unionen har som syfte att matkostnaderna blir stabila och låga och att landbrukare får rimliga livsvillkor. Det genom att ge ekonomiskt stöd till lantbrukare för att stödja produktion och ha gemensamma krav och regler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer