Foto: SVT

Diabetesföräldrar nekas ersättning

Publicerad

Försäkringskassans tuffare regeltolkning gör att allt fler föräldrar till barn med diabetes nekas tillfällig föräldrapenning – vab. Till exempel när skolpersonalen ska utbildas i barnets behandling.

Den nya ordningen har fått föräldrar i hela landet att reagera.

– Att inte få vab, det blir man ju ekonomiskt lidande av. Vi har redan så otroligt mycket extra dygnet runt ändå att ha koll på. Det skulle vara skönt att kunna släppa den biten och få förståelse där i alla fall, säger Nina Jokela, förälder.

– Det är inte många som riktigt förstår hur allvarlig sjukdom det är utan tror att man bara ger lite insulin och så är det bra med det. Men det här är ju superviktigt!

Diabetesförbundet nedringda

Enligt Försäkringskassans tuffare regeltolkning kring tillfällig föräldrapenning – vab – ska föräldrar till barn med diabetes inte beviljas ersättning när de är borta från jobbet för att utbilda personal i barnens förskola eller skola. Inte heller om barnets ordinarie verksamhet är stängd eller om den diabeteskunniga personalen är borta.

Många föräldrar vänder sig nu till Diabetesförbundet med oro och frågor och för att få råd och hjälp.

– Det här är ju heller inget som bara sker en enda gång, säger Fredrik Löndahl, förbundsordförande på Diabetesförbundet.

– Barnen byter årskurs, från förskola till skola, lärare och resurspersoner byter arbetsgivare och så vidare. Och också om det görs förändringar i behandingen kan det behövas utbildning igen. Så det här är ju någonting som upprepas.

Ekonomiska konsekvenser

– Om man ska hårddra det så är det ju egentligen samhällets ansvar genom vården och skolan att utbilda personalen. Så det bästa sättet är ju då att samhället på något sätt kan hjälpa till att täcka upp för den inkomstförlust som föräldrarna gör. Det går inte att förvänta sig att de ska ställa upp gratis på det här sättet, säger Fredrik Löndahl, förbundsordförande på Diabetesförbundet.

Ny vägledning

Det nya, sedan några månader tillbaka, är att Försäkringskassan nu använder sig av en tidigare kammarrättsdom som vägledning när de fattar sina beslut. Och i det fallet så fick inte föräldrarna till ett barn med diabetes ersättning när barnets ordinarie skolpersonal var borta.

– Det är inte alldeles klart hur man ska tolka de här reglerna och därför använder vi oss av den domen, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig för föräldraförsäkringen på Försäkringskassan.

– Föräldern ska ha behövt avstå från förvärvsarbete för att vårda ett sjukt barn. Men i de här situationerna så har föräldern avstått från förvärvsarbete för att till exempel lära upp en personal i en skola. Och då är är inte den direkta orsaken barnets sjukdom.

Men om barnet inte hade haft diabetes, då hade det ju kunnat vara i förskolan till exempel ändå. Då måste man väl ändå kunna se att just diabetesen är orsak?

– Ja, jag förstår hur du tänker, men så har inte kammarrätten resonerat, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig på Försäkringskassan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn med diabetes

Mer i ämnet