Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Familjer har inte så det räcker till alla barn” – här svarar diakon Gabriella Dahdouh på tre frågor om det ökade behovet av stöd Pingstkyrkan ser i Västerås. Foto: Iris Tiitto/SVT

Diakonen Gabriella om behovet av stöd inför jul i Västerås: ”Större än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

På bara en vecka var det 70 nya familjer som hörde av sig till Pingst SOS i Västerås för att få stöd. De är en av de lokala organisationer som märker att fler behöver ekonomisk hjälp under julen i år.

– De flesta är glada och tacksamma när de kommer hit. Många vill bara prata, säger diakon Gabriella Dahdouh.

Pingst SOS samarbetar med Lokala hjälpen som samordnar lokala hjälporganisationer och andra frivilliga insatser i Västerås under julen, bland annat genom en julklappsinsamling. 

Insamlingen pågår till den nionde januari och privatpersoner kan bland annat ge presentkort eller bidra med matkassar till behövande. 

– Engagemanget har hittills varit stort och strax över 85 företag och privatpersoner har startat egna insamlingar som bidrar till vår julklappsinsamling, säger Amanda Gahm som är eventansvarig på Lokala hjälpen.

Tufft år för många

Det är det ekonomiska läget i världen som har bidragit till att allt fler familjer har det tufft, enligt Stadsmissionen i Västerås. 

– Det har varit ett högre tryck än vanligt under hela 2023 och en större efterfrågan av stöd till att köpa mat, säger Rickard Salzmann, insamlings- och kommunikationschef på Stadsmissionen som också är en del av julklappsinsamlingen som samordnas av Lokala hjälpen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.