I klippet får vi veta mer om digitaliseringen och vad den innebär för skolan. Foto: SVT

Nu ska alla skolor i Västerås digitaliseras

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna i Västerås ska digitaliseras.

– Hittills har vi arbetat med de infrastrukturella förutsättningarna. Nu måste vi skapa ett bra stöd när det gäller undervisningen, säger Johanna Andersson, chefsutvecklare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Under december förra året godkände Västerås kommun en digitaliseringsplan för skolorna i Västerås. Målet med strategin är att ge alla elever och lärare tillgång till de digitala verktygen och utveckla en digital kompetens.

– Under det senaste året har vi i barn- och utbildningsförvaltningen gjort en stor satsning på hur vi jobbar med de digitala frågorna. Digitalseringsstragein pekar ut vilket håll vi vill gå med digitaliseringsfrågan, säger Johanna Andersson.

Oundviklig utveckling

Enligt Västerås stad innebär digitaliseringen att man vill utnyttja digital teknik för förstärka lärandet. Enligt kommunen är utvecklingen oundviklig och därför spelar skolan en viktig roll när barn och unga ska lära sig att ta till den nya tekniken.

Exempel på satsningen är IKT i Västerås som ska stöda och utbilda skolorna. Ett annat är Expectrum som både utbildar lärare och elever inom digital kompetens i kommunen.

– Teknikutvecklingen styr samhällsutvecklingen så mycket nu, så att vara digital är en form av demokratisk rättighet, säger Lisa Kilestad, platschef på expectrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.