DO: Västerås stad har inte diskriminerat finsktalande elever

Uppdaterad
Publicerad

Enligt vårdnadshavare till tre finsktalande barn ska de ha förbjudits att få tala sitt andra modersmål på sin skola i Västerås. Men enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, har kommunen inte gjort sig skyldig till diskriminering.

Eleverna går i en sverigefinsk klass som är placerad på en svenskspråkig skola. Fritidsverksamhet och vissa ämnen har eleverna tillsammans med klasskamrater från de svenskspråkiga klasserna.

Vad handlar anmälan om?

Enligt anmälan till DO är det när klasserna har blandats som eleverna ska ha förbjudits att prata finska med varandra. Vårdnadshavarna skriver i sin anmälan att de anser att barnen blivit diskriminerade på ett sätt som har att göra med deras etniska tillhörighet.

Inget förbud

Västerås stad delar inte alls uppfattningen om att eleverna förbjudits att tala finska. Man har uppgett till DO att man inte har några särskilda riktlinjer eller förhållningssätt kring språk, mer än att elever ska få tala finska på lektioner, raster och fritids. Däremot kan elever bli tillsagda att tala så att alla förstår när situationen kräver det. Det kan till exempel handla om att andra barn känner sig utanför eller kränkta och att man då bör tala ett språk som alla förstår. Vid två tillfällen när eleverna blivit tillsagda ska det ha handlat om sådana situationer. Vid ett tillfälle har en lärare informerats av rektorn om elevernas rättigheter att tala sitt andra modersmål så länge det inte stör eller finns risk för konflikter.

Inte överträtt diskrimineringslagen

DO skriver i sitt beslut att en sådan språkpolicy, som ska tillämpas i vissa situationer för att motverka att barn exkluderas, får anses ha ett berättigat syfte. Anmälarnas och kommunens bild av situationen går isär och DO skriver att de saknat underlag som gör att man kan konstatera att kommunen överträtt diskrimineringslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.