En varg hittades död på ett tågspår i Fagersta. Foto: TT

Död varg hittades vid spår – utredning avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som hittades död vid ett tågspår i Fagersta visade sig inte vara något jaktbrott. – Den blev påkörd av tåget, säger Henrik Forssblad på polisen.

Det var i förra veckan som polisen i Västerås fick ett larm om att en död varg hittats på ett tågspår i Fagersta. Då misstänktes det att ett grovt jaktbrott låg bakom fallet, eftersom vargen ”såg konstig ut”.

LÄS MER: Död varg hittad på tågspår i Fagersta

– Det första intrycket av den här vargen var att det kunde röra sig om ett grovt jaktbrott, då en del på grund av hur skadorna såg ut, säger Henrik Forssblad på polisen, som utreder jaktbrott till SVT Västmanland

Levde när den blev påkörd

Nu har vargen blivit undersökt i Uppsala av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och de har kommit fram till att vargen med största sannolikhet blivit träffad av tåget.

– Deras slutsats är att vargen levde när tåget körde på den. Och att de skador som vargen hade påvisar att den blev påkörd av ett tåg i hög hastighet.

– Därför kommer ärendet om jaktbrott avskrivas av åklagare, säger Henrik Forssblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.