Foto: Jenny Berggren/teckning Måns Båth

Västeråsare frias från misstankar om egenutbildning för att begå terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Västmanlands tingsrätt skriver i sin dom att det inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen tagit del av instruktionerna i syfte att begå eller medverka till allvarlig brottslighet.
– Min spontana reaktion är att det var ganska väntat, säger mannens advokat Lars Jähresten.

På torsdagsförmiddagen kom domen i Västmanlands tingsrätt mot den nu 21-årige västeråsare som åtalats för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

Domen är unik. Det är tredje gången den så kallade rekryteringslagen prövas men första gången som paragrafen om egenutbildning används.

Västeråsaren har haft och och medgett att han konsumerat stora mängder av material – filmer och skrifter med IS-propaganda, instruktioner för bombtillverkning och avrättningar bland annat. Han har även gjort egeninspelade videoklipp där han berättar hur han anser det skulle kunna gå att avrätta människor i Västerås.

Han har själv förklarat det med att han varit nyfiken, men har hela tiden nekat till brottsanklagelserna.

– Tingsrätten ställer genom den här domen, tycker jag, väldigt höga krav på för vad som krävs för en fällande dom i ett sådant här ärende, säger Henrik Olin, kammaråklagare.

Här kommenterar båda parterna domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.