Mannen har medgett att han haft och tittat på det grova materialet av nyfikenhet. Nu ska rätten bland annat ta ställning till om åklagaren bevisat att mannen verkligen haft för avsikt att använda kunskaperna han skaffat sig. Foto: Mats Båth

Västeråsaren nekar till att ha utbildat sig för att begå terrorbrott: ”Var ren nyfikenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Västeråsaren misstänks ha självutbildat sig för att kunna begå terrorbrott. När den unika rättegången avslutades yrkade åklagaren på sex månaders fängelse. Men 21-åringen nekar till brott.
– Det var ren nyfikenhet. Finns inte så mycket mer att säga, sa han i rätten.

Målet vid Västmanlands tingsrätt är unikt. Rekryteringslagen har använts endast vid ett fåtal tillfällen tidigare, och paragrafen om självutbildning  –som det handlar om i det här fallet  – har aldrig prövats tidigare.

Brottet blev straffbart i september 2018 och handlar om att utbilda sig själv med syfte att begå särskilt allvarlig brottslighet.

– Det handlar om att kunna döma för en planerad gärning i ännu tidigare skede än förberedelse till brott, förklarade kammaråklagare Henrik Olin under sin sakframställan.

Filmerna visades i rätten

Mannen som konverterat till islam och också bytt namn var 19 år när nationella insatsstyrkan stormade in hos honom och polisen gjorde husrannsakan.

Över 800 filmer med IS-propaganda, instruktioner för bombtillverkning och avrättningar, publikationer och egengjorda filmer hittades via mannens dator och mobiltelefon. Tillsammans med internethistorik, telegram-chattar och vittnesmål från en av poliserna i internationella insatsstyrkan utgjorde de delar av bevisningen som åklagaren lade fram under rättegången.

När ett par av filmerna med det grövsta innehållet visades, gjordes det bakom stängda dörrar.

Under rättegången vägrade den åtalade att svara på åklagarens frågor, men pratade en del både med rättens ordförande och sin advokat.

– Det var några år sedan. Det finns snuttar på olika sidor på internet och då blir man ju intresserad att se hela filmen. Man sparar ner dem och tar inte bort dem bara.  Som jag sa, det var ren nyfikenhet, sa han bland annat.

Hör åklagare Henrik Olin och försvarsavdokat Lars Jähresten i klippet.

Dom i målet väntas den 9 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.