Anställd på Västmanlands tingsrätt begärde ut sekretesskyddade handlingar – i eget mål

Uppdaterad
Publicerad
En anställd på Västmanlands tingsrätt har anmäls till personalansvarsnämnden för att, trots förbud, ha läst en handling i ett mål där hen själv var part. Hen fick även en kollega att lämna ut ett sekretesskyddat dokument.

I en anmälan står det att personal endast får bearbeta material som de själva arbetar med. Och att personen har ”manuellt brutit mot dessa bestämmelser att skaffat sig kunskap om ett dokument som en part aldrig kommuniceras”.

Fick obehörig att lämna ut handling

Först fick hen inte ut handlingen och begärde då ut den ytterligare en gång. Hen förmådde även en obehörig kollega att ta ut handlingen från tingsrättens databas.

Chefen skriver att tingsrätten ser allvarligt på att en anställd, som informerats om att hen inte får ta del av handlingar i tingsrättens databas i sitt eget mål, skaffar sig motsvarande information genom att utnyttja andra medarbetares okunskap om situationen.

Disciplinpåföljd

Chefen vill nu att ärendet prövas av personalansvarsnämnden för Sveriges domstolar och att det ska ges en disciplinpåföljd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer