Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bjurhovdasmyckets förskola kollar på artisten Inga Tvivel i föreställningen ”Lilla jag och drakarnas drottning”. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Här träffar förskolebarn i Västerås dragqueens och drakar

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen fick 170 förskolebarn ta del av musikalen ”Lilla jag och drakarnas drottning” på Växhuset i Västerås, skapad av teatersällskapet Bland drakar och dragqueens.

– Barn precis som dragshowartister älskar ju glitter och härlighet, så det här är ett perfekt forum, säger artisten Inga Tvivel.

Föreställningen handlar om personen ”Lilla jag”, som hamnar utanför bland klasskompisarna för att den har stora öron, vingar och en lång svans. Personen, som visar sig vara en drake, är sedan med om olika äventyr som gör att den kommer fram till att det är bra att vara som man är.

– Vår publik är medskapande och vi skapar ett härligt rum tillsammans. Alla ska vara med och sjunga, dansa och göra rörelser och det ska vara roligt, spännande och lite läskigt, säger artisten Inga Tvivel.

Flera förskolor hade pysslat inför föreställningen och skapat färglada och glittriga hattar, tröjor och flaggor.

Kommer tillbaka i höst

– Barnen har varit extremt peppade för att få uppleva det här. Jag tycker det är viktigt att barn får se många olika sätt man kan vara på och det viktiga i att få vara sig själv, säger pedagogen Linda Bjällerstedt.

Sammanlagt hade cirka 60 förskolor med 1 000 barn anmält sig till föreställningen, som anordnades av Västerås stadsbibliotek och Förebyggarcentrums samordnare för barnrättsfrågor, men endast 170 barn fick plats. Därför kommer föreställningen komma tillbaka igen i höst.

Glitter och glamour när barnen tycker till om den sprakande föreställningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.