Flera personer skadades ifjol när en tvåvåningsbuss från Uppsala Länstrafik körde in i viadukten på Stora gatan mot Röda torget i Västerås. Foto: Melker Blomberg/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Dubbeldäckare körde in i viadukt – chauffören åtalas

Publicerad

Olycksbussen mellan Uppsala och Västerås avvek från den vanliga körvägen. Avstickaren ledde till att flera skadades – nu åtalas busschauffören.

Det var den 1 juni 2017 som en tvåvåningsbuss från Upplands Lokaltrafik körde in i en viadukt på Stora gatan mot Röda torget i Västerås.

Ett tiotal passagerare befann sig på bussen och chauffören åtalas för vållande till kroppskada på två av dem.

Ena passageraren satt längst fram på övervåningen och hade bälte på sig, men minns inte själva olyckan. Den andra stod på nedre våningen och fick taket över sig som rasade ner.

Nekar till brott

Redan samma dag som olyckan inträffade inledde polisen en utredning, nu drygt ett år senare har åklagaren väckt åtal mot busschauffören.

Chauffören åtalas misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Chauffören menar att det var en olyckshändelse och nekar till brott.

Första dagen på jobbet

I förhören berättar chauffören i 50-årsåldern att det var hans första dag på just det här bussföretaget. Han hade aldrig kört en dubbeldäckare förut, men kört buss i fem år.

Trots att det fanns en skylt i bussen som talade om fordonets höjd och att det fanns synliga vägskyltar som visade högsta tillåtna höjd så kördes bussen ändå in i viadukten.

Chauffören menar att märkningen inte sitter tydligt samt att han blev stressad av att ha kört fel.

Foto: Ur polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UL-buss i olycka

Mer i ämnet