Foto: Melker Blomberg/SVT

Dubbeldäckare körde in i viadukt i centrala Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Elva personer fördes till sjukhus efter att en tvåvåningsbuss från Upplands Lokaltrafik i morse körde in i viadukten på Stora gatan mot Röda torget i Västerås. Alla klarade sig med lindriga skador.

Ett 20-tal passagerare befann sig på bussen.

– Två passagerare är förda till sjukhus med ambulans, den ena med sårskador. Ett tiotal är på väg till sjukhuset med en buss, berättade polisens presstalesperson Jonas Partheen en stund efter olyckan.

En av passagerarna var enligt uppgift fastklämd i bussens främre del. Alla passagerare som befann sig på bussen har blivit omhändertagna.

Alla lindrigt skadade

Vid elvatiden på förmiddagen meddelade Region Västmanland, via sin presskontakt Kjell Nylund, att samtliga som förts till sjukhus klarat sig med lindriga skador.

LÄS MER: Polisen har startat en utredning om olyckan

Två av dem kommer dock att hållas kvar för observation ifall någonting nytt skulle tillstöta.

– Alla passagerare på bussen är hemmahörande i Uppsala, säger Kjell Nylund.

SVT Play: Se bilder och intervjuer här

Orsaken ännu okänd

Olyckan inträffade vid 8-tiden på torsdagsmorgonen då bussen körde in i en gångbro. Vad som orsakade olyckan är okänt, säger Jonas Partheen på polisen.

– Det rör sig om en linjebuss som Upplands Lokaltrafik kör. Bussarna går mellan Västerås och Uppsala på morgonen med pendlare, så det är en buss som många åker.

Olyckor har inträffat tidigare

Det är inte första gången som fordon kört in i just den här bron – det har flera gånger hänt att för höga lastbilar har åkt in där och fastnat.

– Det har varit lastbilschaufförer som inte känner till stan, och åker med sin gps och är ouppmärksamma på skyltningen, säger Kent Rapp, ansvarig för broar på Väster stad.

Flera personer skadades vid olyckan Foto: Melker Blomberg/SVT

Enligt honom finns ingen risk för ras från bron.

Viadukten har enligt skyltningen på plats en fri höjd på 3,5 meter. Bussen uppges vara fyra meter hög. Förutom skyltning finns rör som hänger ner från ställningar strax innan bron.

LÄS MER: Olycksbussen körde oplanerad väg

– Tack och lov kom man från en påfart så bussen körde inte i 90 kilometer i timmen, säger Sverker Sköld på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.

Snabba insatser

Ambulans och räddningstjänst var snabbt på plats, och kunde ta hand om både passagerare och chaufför.

LÄS MER: Krisstöd efter bussolyckan

Bussen bärgas från platsen under torsdagsförmiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.