Foto: Melker Blomberg, Pernilla Gillback/SVT

Krisstöd efter bussolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens krisberedskap står redo att erbjuda stöd för dem som på olika sätt berörts av den bussolycka som inträffade i centrala Västerås på torsdagsmorgonen. ”Vi vill gärna nå dem som satt på bussen. Reaktionen kan komma i efterhand” säger de.

– Vi försöker nu samordna med UL för att försöka nå ut till dem som satt på bussen. Det är vanligt att direkt tänka att jag behöver ingen hjälp, det är inga problem. Men så kommer reaktionen i efterhand, på kvällen eller dagen efter, säger Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad.

Körde in i bro

Ett 20-tal personer uppges ha funnits på bussen som körde in i en bro vid en viadukt på Pilgatan i centrala Västerås på torsdagsmorgonen.

LÄS MER: Olycksbussen körde oplanerad väg

Elva fördes till sjukhus, varav två med ambulans, men samtliga uppges ha klarat sig med lindriga skador.

9 fått stöd på sjukhuset

Enligt Johan Ahlström från Västerås stads krisstöd har nio av personerna som tagits omhand på sjukhuset bedömts vara i behov av och fått krisstöd där.

– Nu vill vi nå också dem som inte behövt åka till sjukhus. I sådana här situationer försöker vi alltid ge personer en broschyr som tagits fram där det finns information vart man kan vända sig när man varit med om en allvarlig händelse, säger Johan Ahlström.

Krissamtal

Per-Olov Rask, också han från Västerås stads krisstöd berättar att det ofta handlar om psykosociala samtal.

– Där socialtjänstens personal finns tillförfogande, kommunen samarbetar även med kyrkan som kan bistå med personal som är vana vid krissamtal, berättar han.

Per-Olov Rask, Västerås stad Foto: SVT

Du har själv varit på olycksplatsen under morgonen, vilka är dina intryck?

– Det är ju upp till polisen att utreda vad som hänt. Men spontant tänker man att bussen kört fel, det är nog ingen dubbeldäckare någonsin som kommit under där, säger Per-Olov Rask, Västerås stads krisstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.