Dubbelt så många barn har vaccinerat sig mot TBE i år

Uppdaterad
Publicerad

Barn och unga i åldrarna 3-19 år vaccinera sig kostnadsfritt mot den fästingsburna sjukdomen TBE i Västmanland. Redan nu har mer än 1 200 barn vaccinerat sig vilket är ungefär lika mycket som under hela förra året.

– Man kan säga att det är dubbelt så många som är vaccinerade nu som under samma period förra året, säger smittskyddsläkare Daniel Heimer.

Nu börjar fästningsäsongen snart på allvar och redan har två fall av TBE rapporterats in till smittskyddet. De flesta blir smittade av TBE under sommaren och eftersom det blir allt varmare så blir det enligt smittskyddsläkare Daniel Heimer längre perioder som fästingen överlever.

– De flesta fallen inträffar i juni, juli, augusti men även in i september. TBE-säsongen kommer bli längre framöver och större områden i Västmanland kommer bli högriskområden. Har man inte vaccinerat sig är det hög tid att göra det, säger han.

Tre frågor om gratis TBE-vaccinering i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Ekström, Nära vård och biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Västmanland, svarar på tre frågor om gratis TBE-vaccin. Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Så bokar du vaccination mot TBE

1177.se kan du boka tid för dig eller ditt barn.

Om du inte kan boka själv på 1177.se kan du ringa Vaccinationsbokningen på telefonnummer 021-481 87 00. De har öppet mellan 08.00-16.30 på vardagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.