Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artisten Johan Johansson ser tillbaka på vad Ögir var och har betytt för honom och många andra. Foto: SVT

Artisten Johan Johansson minns Ögir dagen efter branden: ”I röken studsar våra liv förbi”

Uppdaterad
Publicerad

Det är dagen efter branden på Ögir i Köping. SVT ringer musikern Johan Johansson för att be honom minnas tillbaka och lista några höjdpunkter från åren han var med och arrangerade visfestivalen Kompledigt vid den röda träbyggnaden.

– Alltså det är en del av livet som är borta nu, och det går inte att göra någon jävla lista med anekdoter om när någon fastnar med brallorna i ett stängsel eller så.

Johan Johansson vill hellre prata i allmänhet om minnet av Ögir.

– Ögir har varit ett nav för så enormt mycket kreativitet och som har påverkat hela Sverige, det är ingen lokal grej det här.

Johan Johansson berättar att han redan har börjat prata med andra om möjligheterna till en återuppbyggnad av något slag. Men sorgen över en förlorad spelplats är långt ifrån över.

– Köping ska begråta det här och jag skickar mina kondoleanser till hela staden, ser ni lite rök över elden är det våra liv som studsar förbi.

I klippet får du några återblickar och Johan Johansson minns tillbaka på visfestivalens speciella avslutning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.