Köpings kommun ska nu granskas av IVO. De ska utreda hur socialförvaltningen hanterat de orosanmälningar som inkommit. Foto: Truls Wallin/SVT

Efter grova barnmisshandeln – socialen i Köping granskas av Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Köpings kommun fick orosanmälningar kring två små barn, men deras utredning visade inte på några missförhållanden och ärendet lades ner. Kort därefter omhändertogs barnen efter svår misshandel. Nu ska Ivo granska kommunens agerande.

Ivo, inspektionen för vård och omsorg, ska göra en egen utredning av Köpings kommun när det gäller de två små barn som misshandlats i hemmet. De tycker inte att kommunens egna utredning är tillräcklig.

– Den var inte fullständig, förklarar Kamilla Larsson, inspektör på myndigheten till Nyhetsbyrån Siren om varför de gör en bredare tillsyn.

Att de gör det på eget initiativ betyder att de inte bara granskar rapporten som kommunen skickat in, utan har möjlighet att göra en egen undersökning, till exempel intervjuer.

Orosanmälningarna avskrevs

Barnen gick tidigare på förskola i Köping. Socialförvaltningen fick in orosanmälningar kring barnen, och hade samtal med vårdnadshavare och det större barnet. De drog slutsatsen att barnen fick tillräckligt gott omhändertagande av avslutade ärendet.

Kort tid efteråt gjorde polisen ett ingripande och då avslöjades att barnen farit mycket illa, det ena barnet hade utsatts för synnerligen grov misshandel och vårdades på sjukhus.

Anmält sig själv

Köpings kommun har anmält sig till Ivo, en lex Sarah-anmälan. De skriver i sin utredning att de har följt sina egna rutiner, men att situationen ändå tyder på missförhållanden. Vissa rutiner har ändrats efter händelsen. Men nu ska alltså hela verksamheten granskas av Ivo, eftersom händelsen är så allvarlig.

Två personer dömdes i december till 12 års fängelse för synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande, grov misshandel samt fyra fall av grova barnfridsbrott.

Små barn hittades med skador – blodspår och bilder som bevis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I början av maj räddades ett barn från sitt hem – så uppdagades fallet och nu avslutas rättegången mot paret som misstänks för synnerligen grov misshandel. Foto: Truls Wallin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.