I klippet berättar mödrahälsovårdsöverläkare Björn Svartsgård om konsekvenserna av att stoppa cellprovtagningen. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT

Läkare kritisk till pausade cellprov: ”Finns ingen paragraf som tillåter stopp”

Uppdaterad
Publicerad

I våras pausades gynekologiska cellprovtagningar tillfälligt i Region Västmanland till följd av coronapandemin. Runt 3 000 kvinnor har fått sitt cellprov uppskjutet, ett prov som kan visa tidiga tecken på cancer.

– Screening av livmoderhalscancer är reglerat i lag. Det finns ingen nödparagraf som tillåter stopp eller paus, men trots det gjorde man ett stopp säger Björn Svartsgård, mödrahälsovårdsöverläkare och regionledamot för Moderaterna.

Gynekologisk cellprovtagning erbjuds kvinnor från 23 år för att upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer.

”Överilat beslut”

Cellprovtagningen stoppades tillfälligt under några månader i våras. Sjukvårdsledningen ville ha beredskap för ett eventuellt ansträngt coronaläge. Björn Svartsgård säger att beslutet togs lite för snabbt.

– Har man panik så kanske man ibland tar lite överilade beslut, men det är en pandemi och det är lätt att vara efterklok.

Personal från barnmorskemottagningarna har inte lånats ut till annan verksamhet och det borde ha övervägts att organisera verksamheten på ett annat sätt säger han.

– Barnmorskorna har varit kvar i sin verksamhet och har haft tid att göra det här men inte fått.

Styrande politiker lovar resurser

Det var rätt beslut att pausa cellproven på grund av den osäkra situationen som rådde i våras. Det menar socialdemokratiske regionrådet Kenneth Östberg. 

– Jag ser inte att man kunde hantera den besvärliga situationen på ett annat sätt. Vi ska se till att så snart som möjligt ta oss an det här men det man kan fundera över är att pandemin tar fart igen, säger Kenneth Östberg. 

Nu lovar han dock att verksamheterna ska få de resurser som behövs för att komma i fatt med cellprovtagningen.

– Vi är beredda att skjuta till resurser, till exempel ekonomiska. Nu gäller det att vi prioriterar den här gruppen som fått stå tillbaka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.