Hör regionrådet Kenneth Östberg (S) ge besked om HPV-tester i Västmanland. Foto: SVT

Beskedet: Hemtest för HPV innan årskiftet i Region Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i somras finns möjligheten för regioner att skicka hem ett HPV-självtest till kvinnor, som en åtgärd för att komma ikapp med cellprovtagningen. Det ska nu införas i Västmanland enligt regionpolitiker Kenneth Östberg (S). 

– I november, december ska man verkligen försöka komma igång, säger han.

Efter att flera regioner, däribland Västmanland, tillfälligt stoppade gynekologiska cellprovtagningen (som görs för att upptäcka tidiga stadier av livmoderhalscancer) kom Socialstyrelsen med föreskrifter att börja skicka hem testkit till kvinnor. 

Dessa hemtester är tänkta som ett första led innan eventuell senare cellprovtagning och visar om kvinnan har en HPV-infektion.

”Fått stå tillbaka”

Vården ska starta med hemtesten nu i november/december enligt regionrådet Kenneth Östberg (S). Pandemin har bidragit till att hemtesterna för HPV dröjt säger han.

– Det är ett utvecklingsarbete som fått stå tillbaka. Trots att det kunnat vara ett rimligt komplement, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.