Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västmanlänningar som var i byggartagen hade olika saker att säga om virkespriserna. Hör mer i klippet. Foto: Ida Skyttberg/SVT

Efter rekordhöga nivåer – lägre virkespriser väntas

Publicerad

De skenande priserna på virke börjar mattas av nu när tillgången börjat bli normal, vilket gläder hemmafixarna som SVT pratat med.

– Det har varit hutlöst dyrt förut, så det är positivt om det sänks. Då kan vi ju bygga ännu mer nu, säger Lenitha Lundberg från Västerås.

Efter rekordnivåer på virkespriser och minskad tillgång börjar det nu vända, enligt Christian Nielsen, marknadsanalytiker för trävaror på Skogsindustrierna. Skogsindustrierna företräder Sveriges sågverk och massa- och pappersindustri. Christian Nielsen säger att virkesprisernas nedgång beror på att tillgången är god, det vill säga som den var innan covid-19 bröt ut.

– Priserna har varit höga under pandemirestriktionerna på grund av hög efterfrågan och minskat utbud. Men nu är de på väg nedåt. Det fanns en oro över att priserna skulle gå upp i och med Rysslands invasion av Ukriana. Men en god tillgång av virke gör att priserna kommer att minska under sommaren och tidiga hösten, säger han.

– Vi kommer ut ur en situation där det har varit stor konkurrens och det har varit svårt att få tag på trävaror vilket då drev upp priserna på trävaror. Nu ser vi tydliga tecken på att den situationen har börjat normalisera sig och vi förväntar oss att tillgången är god eller normal.

Se vad västmanlänningar tänker om virkespriserna i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer