Så har materialpriserna i byggbranschen skenat

Uppdaterad
Publicerad

Framförallt är det från tredje kvartalet 2020 som prisökningen på material till byggbranschen stuckit iväg, enligt Statistiska centralbyrån.

Och det finns inga tydliga tendenser till vändning.

– Trävarupriserna gick ner lite i höstas, men ligger fortfarande på historiskt höga nivåer, säger Björn Forssell på SCB i videon.

Att byggmaterial av olika slag blivit dyrare de senaste åren råder inga tvivel om. Men hur mycket priset stigit inom olika byggnadsområden är svårt att säga.

Tittar man på SCB:s byggkostnadsindex, som visar kostnadsförändringen när det gäller byggnation av flerbostadshus, ska som exempel priset på trävaror ha ökat med omkring 60 procent mellan januari 2021 och januari 2022.

På järn och stål, som då också inkluderar armering, ska kostnadsökningen ha varit omkring 40 procent samma period.

– Främst har det berott på stora prisökningar på den globala marknaden för olika råvaror. Och det i kombination med en stark efterfrågan och ökade kostnader även för frakt och transport, förklarar Björn Forssell, sektionschef producentpriser SCB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.