Materialpriset steg med kvarts miljon – tillgänglighetsanpassningen av Scheeleskolan i Köping dyrare än väntat

Publicerad

Offerter som ligger 5-10 procent högre än tidigare och byggprojekt av olika storlek som blir dyrare än väntat. Det är exempel på hur kommuner i Västmanland märker av höjda materialpriser inom byggbranschen. I Köping är tillgänglighetsanpassningen av Scheeleskolan ett exempel.

– Ungefär 30 procent av hela fördyrningen beror enbart på ökade materialpriser, säger kommunens fastighetschef.

De senaste åren har priserna på material som används inom byggbranschen ökat. Coronapandemin, bränslepriser, det oroliga läget i världen och kriget i Ukraina pekas ut som anledningar.

Och det här märks – för privata konsumenter, aktörer som bygger flerbostadshus, för byggföretag och även i vissa av länets kommuner på deras om- och nybyggnadsprojekt.

Bland exemplen finns Surahammar där man uppfattar att offerterna som kommer in blivit cirka 5-10 procent dyrare och Hallstahammar, som SVT tidigare rapporterat kring, som fått pytsa in mer pengar när nya Näslundskolan ska byggas.

I Köping har prislappen för att tillgänglighetsanpassa Scheeleskolan gått från knappt 3,5 miljoner kronor till dryga 4,2 miljoner kronor.

I videon besöker SVT skolan och träffar kommunens tillförordnade fastighetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.