Tufft att hitta varor till rätt pris – så påverkas byggföretag i Västmanland

Publicerad

Det är inte bara prisutvecklingen som påverkar byggföretagen i Västmanland, det gör också svårigheterna att få fram materialet som behövs. Och särskilt kännbart är det för de mindre företagen.

– Det som förut tog några minuter att beställa kan ta en hel dag att få fram, den organisationen med tjänstemän på kontoret har sällan ett litet företag, säger Mattias Back, lokal ordförande Byggföretagen.

Han är själv vd för ett lokalt byggföretag som just nu arbetar med återuppbyggnaden av det nerbrända Fredriksbergsbadet på Råby i Västerås. 

Det ska vara badklart i sommar och än så länge håller tidplanen, även om det är en utmaning berättar han i videon när SVT möter honom på bygget.

Han är också lokal ordförande i arbetsgivar- och branschorganisationen Byggföretagen. 

Synen bland lokala företagarna, berättar han, är att priserna och materialbristen just nu utgör lika stor del av problemet eller utmaningen. Det är det man pratar om när man ses och många undrar vart det ska ta vägen.

”Ett prekärt läge”

Vad kan det här få för konsekvenser för företagen här lokalt?

– Det vet vi ju inte än, men det klart att med ökade kostnader när man får köpa dyrare grejer, att det blir för dyrt för oss. Det kan ju också hända att våran kund får det för dyrt och att den då går i konkurs.

– Ett annat scenario är ju att vi blir stillastående för att vi inte har några grejer att montera. Då omsätter vi inte som vi ska , kan inte betala våra overheader och går omkull för det. Så det är klart det är ett prekärt läge, säger Mattias Back.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.