Nu kan fler få ersättning på grund av restriktionerna av svinpesten i Fagersta. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter svinpestutbrottet i Fagersta: Direkt drabbade kan få ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan inte bara växtodlare och djurägare söka ersättning för uteblivna inkomster och ökade kostnader på grund av restriktionerna efter svinpestutbrottet i Fagersta. Även andra direkt drabbade har nu rätt till ersättning.

– Det känns positivt att vi nu får möjlighet att ersätta alla företag och verksamheter som blivit direkt drabbade av restriktionerna, säger Jan Cedervärn, överdirektör på Jordbruksverket.

I ett pressmeddelande skriver Jordbruksverket att man via regeringen fått utökad befogenhet att kunna ersätta fler grupper än lantbrukare och djurägare.

För att ha rätt till ersättning ska verksamheten vara direkt drabbad av restriktionerna. Man måste vidare äga en tillgång som blivit direkt påverkad. Skogsägare är en sådan grupp.

– Det kan handla om att man inte har kunnat flytta avverkat virke ur den smittade zonen eller att man inte kunnat nyttja sin mark för upplevelseturism. Däremot bedömer vi exempelvis inte att hotell och vandrarhem i området som upplever minskad efterfrågan kan få ersättning, säger Jacob Landsjö, jurist på Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet