Foto: TT

Vargattack stoppar skolutflykt

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vargattack förbjuder Odensvi skola och förskola sina elever att vistas i skogen och utflykter ställs in. Det på grund av rädsla för varg.

I förra veckan attackerade vargar en älg drygt en kilometer ifrån skolan. Nu känner sig skolpersonalen osäkra och ställer in alla planerade vistelser och utflykter i skogen.

– Det var igår morse som vi tog det här beslutet. Vi är oroliga med tanke på vargattacken som skedde här i området förra veckan, säger Gun-Marie Persson som är rektor på skolan.

Vargarna runt knuten

Länsstyrelsen har identifierat minst sex vargar i Kölsta-reviret utanför Köping och djuren lever nära inpå människorna på orten.

– Vargreviren här i Köping växer och djuren kommer allt närmare samhället. Man vet ju inte hur farliga vargarna är eller om de ens är farliga alls för oss människor men vi har ju ansvaret för våra elever och vill inte riskera någonting, säger rektorn Gun-Marie Persson.

Tar det säkra före det osäkra

Om man även fortsättningsvis förbjuder skolutflykterna till skogen vet skolpersonalen i nuläget inte.

– Jag ska ringa till rovdjursansvarige på länsstyrelsen idag. Sedan får vi se vidare. Men i nuläget känns det bäst att vara på den säkra sidan. Våra elever är ju delvis väldigt unga och de vet heller inte hur man ska bete sig när man möter en varg ute i det fria, säger Gun-Marie Persson.

Behövs det här beslutet?

– Det är upp till skolledningen, men sannolikheten att en människa blir attackerad av en varg är mycket liten, säger Daniel Mallwitz, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer