Efter vattenläckan – boende uppmanas att koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

De boende i södra Hallstahammar, som igår drabbades av en stor vattenläcka, rekommenderas nu att koka vattnet tillsvidare. Detta eftersom kommunen har valt att tillfälligt starta vattenverket i Kolbäck.

Reparationsarbetet har pågått för fullt under tisdagen och under onsdagsförmiddagen hoppas man på att läckan ska vara åtgärdad.

Men eftersom många hushåll har drabbats av lågt eller inget tryck i kranarna, valde kommunen att under tisdagskvällen tillfälligt starta vattenverket i Kolbäck. Det har inte varit i full drift under en längre tid.

Inte skadligt

Tillsvidare uppmanas de boende därför att koka vattnet. Detta trots att ingenting tyder på att det är skadligt – vattnet har visat sig innehålla förhöjda halter av fluor, men ska inte vara farligt.

– Vi har godkända analysprotokoll, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra, säger Annika Wijk, avdelningschef på Hallstahammars kommun.

Rekommendationen kvarstår till dess att kommunen meddelar någonting annat.

LÄS MER: Vattenläckan är hittad

Som alternativ kan man hämta vatten i vattentankarna som finns utställda. Det vattnet behöver inte kokas och har en lägre fluorhalt. Var dessa finns framgår på kommunens hemsida.

Det vattnet är i första hand tänkt att användas som dricksvatten och för matlagning.

LÄS MER: Stor vattenläcka i Hallstahammar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.