Träd sågas ned så grävmaskinen ska kunna komma åt vattenrören i marken. Foto: Melker Blomberg/svt

Vattenläckan är hittad

Uppdaterad
Publicerad

Sent igår kväll meddelade Hallstahammars kommun att man hittat vattenläckan som drabbat tusentals. I värsta fall kan det dröja till midnatt innan man åtgärdar felet.

Kommunen meddelade sent igår kväll på sin hemsida att man hittat läckan och att reparationsarbete kommer påbörjas ”så snart som möjligt”. Däremot har de ingen prognos för när det kan vara åtgärdat. Tillsvidare uppmanas drabbade att hämta dricksvatten på Linnéatorget i Kolbäck där det står en dricksvattentank uppställd.

– Vi måste först röja träd på platsen där vi ska gräva fram ledningen. Först då vet vi omfattningen och vilka åtgärder vi ska sätta in. Visar det sig att vi måste stänga av vattnet för att åtgärda läckan så gör vi det när det ger minst skada, alltså nattetid då folk inte behöver vatten. Men ser vi att vi kan laga utan att stänga av vattnet, då gör vi ju det på en gång, säger Annika Wijk, avdelningschef på drift och produktion.

Gamla rör

Vid 11-tiden började man fälla träd på platsen.

– Det är förmodligen sättningar i backen och gamla rör som är orsaken. Vi misstänker att röret har gått rätt av, säger Thomas Kallin, rörläggare som jobbar på platsen.

Ny tank i Vänsta

Vattentrycket har varit lågt i kranarna, på vissa ställen har det saknats helt.

Man skriver också att verksamheter som äldreboenden, skolor och förskolor i det områden som berörs fortfarande kan bedriva sin verksamhet. På eftermiddagen ska en vattentank ställas upp i Vänsta där vattentrycket på vissa platser helt försvunnit.

Flera tusen drabbade

Det var måndags morse vid sjutiden som vattenläckan upptäcktes och drabbade områdena Kolbäck, Mölntorp, Strömsholm, Herrskogen, Borgåsund, Olvsta och Eriksberg. Totalt bor cirka 4.500 personer i det drabbade området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.