Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
3 frågor om SM-veckan-budgeten – Kommunalrådet: ”Så jobbar man för att den inte ska spricka” Foto: SVT arkiv/Robert Gustavsson

10 miljoner i budget för SM-veckan i Västerås: ”Vad det absolut max får kosta”

Publicerad

Trots att det är det största eventet hittills i Västerås ska det inte kosta staden och skattebetalarna mer än 10 miljoner kronor att arrangera SM-veckan i sommar. Samtidigt visar dokument från tidigare värdstäder att arrangemanget är komplext och ofta kräver mer än beräknat – främst i arbetstimmar.

– Vi är mycket oroliga för att inte ens 10 miljoner kommer att räcka, säger Elisabeth Unell (M), oppositionsråd i Västerås.

Sommaren 2024, under vecka 26, kommer Västerås att stå värd för SM-veckan (se faktaruta). Förberedelserna är i ett intensivt skede. Det värvas volontärer, spikas program och aktiviteter, skrivs avtal och skaffas tillstånd.

Budgeten, som började på fem miljoner kronor, har redan blivit tio. För ett år sedan valde kommunstyrelsen i Västerås att höja insatsen till SM-veckan. Utöver det har nämnden för idrott, fritid och förebyggande avsatt en miljon kronor, bland annat till projektledning.

SM-veckan i Västerås 2024

”Men mer än så ska det inte bli”, menar nämndordförande Vicki Skure Eriksson (C) i videon.

SVT Nyheter Västmanland har dock tagit del av slutrapporterna från andra städer som stått värd för SM-veckan. Där framgår att det på förhand varit svårt att förstå komplexiteten i arrangemanget, att uppskatta behovet av arbetstimmar och ibland även förutse kostnader.

Politikerna oense

Moderaterna i Västerås tillhör dem som varit kritiska mot att staden ska stå värd för arrangemanget nu i sommar.

– Vi har en situation då vi måste spara. Prioriterade verksamheter som skola och omsorg måste spara och då kan vi inte lägga stora resurser på ett evenemang, säger oppositionsråd Elisabeth Unell (M).

Det här är SM-veckan

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar. Det är tävlingsdagar då svenska mästerskapen avgörs i olika idrotter, många av dem på tillfälliga arenor mitt i stan och på offentliga platser.

Arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och aktuell värdstad. SVT sänder.

Syftet är att synliggöra idrottsrörelsens mångfald och samhällsnytta och att bland annat visa idrottsrörelsens bredd genom att samla större och mindre idrotter i ett gemensamt evenemang.

Under SM-veckan i Västerås avgörs tävlingar i 28 olika idrotter, ytterligare ett antal är på plats för att visa upp sig.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Västerås 2024

Mer i ämnet