Foto: Miljöfordon Sverige/SVT

Tre saker att tänka på om du funderar på att köpa elbil

Publicerad

Går du i tankar att köpa en elbil? Då finns det mycket att fundera på.  I dag finns det ungefär 1 600 elbilar och 243 publika laddstolpar i Västmanland enligt statistik från miljöfordon Sverige.

– Det handlar både om ha rätt elavtal så att man köper grön el och så ska man ha en laddbox så man inte laddar i två hål i väggen, säger Pernilla Hansson, projektledare miljöfordon Sverige.

Antalet elbilar har fördubblats i åtta av Västmanlands 10 kommuner på ett år. Flest antal elbilar finns i Västerås stad med 585 stycken, vilket är mer än en fördubbling på ett år. Totalt i kommunen finns 1 111 elbilar.

I Skinnskatteberg har andelen elbilar ökat med hela 450 procent, men från en väldigt låg nivå.

– Det finns totalt 11 elbilar i Skinnskattebergs kommun och alla ägs av privatpersoner, lite udda, säger Pernilla Hansson, projektledare miljöfordon Sverige.

Kommuner är föregångare

Enligt Pernilla Hansson är det viktigt att regionen och kommunen är föregångare och ställer krav i upphandlingar att det ska vara miljöbilar. Företagen har också en stor roll. När de köper bilar med ny teknik så ökar mängden elbilar till begagnadmarknaden.

– Kommunerna är föregångare medan privatinköpen av fossiloberoende fordon går långsammare. Samtidigt står kommunerna bara för en procent av den totala fordonsflottan, så det är viktigt att även privatpersoner och företag i hög grad byter till fossiloberoende fordon och bränslen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.