”Vi börjar nu. Hela fordonsflottan ska drivas på el till 2030” säger Mats Peterson, chef för ABB Electrification. Foto: Robert Gustavsson/SVT

ABB tar steget – alla företagets bilar ska gå på el

Uppdaterad
Publicerad

Bilar med förbränningsmotorer kommer succesivt att fasas ut, och målsättningen är att hela fordonsflottan i ABB Sverige ska vara elektrifierad om tre år.

– Vi börjar nu. Det finns ett otroligt stort intresse bland medarbetarna, säger Mats Peterson, chef ABB Electrification.

ABB Sverige har som målsättning att bli koldioxidneutrala till 2030. En del i detta arbete är att minska de egna utsläppen, där fordonsflottan utgör en del för att nå målet. Man vill såklart även vara med på tåget och sälja på en marknad som växer mycket snabbt.

– Den största utmaningen är att bygga ut laddinfrastrukturen i Sverige. Att hinna med, så att det inte blir ett hinder för gemene man att gå över till en elbil, säger Mats Peterson, chef ABB Electrification.

10 000 elfordon till 2030

Planen är att elektrifiera hela sin flotta på över 10 000 fordon till 2030 och Sverige är då bland de första ABB-länderna att ta sig an denna övergång. Emma Adolfsson arbetar som säljare på ABB Electrification i Västerås och har precis hämtat ut en ny elbil.

– Det funkar väldigt bra. Det gäller att planera sin körning när man ska längre sträckor, säger Emma Adolfsson säljare på ABB Electrification i Sverige.

ABB Sverige

3 780 medarbetare fördelat på 25 orter, från Malmö till Kiruna. Det svenska huvudkontoret är placerat i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.