Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elpriset har fått familjeföretaget att helt tappa kraften. I april stängs dörren för gott. Hör Birgitta och Thomas Pettersson berätta om det tuffa beslutet. Foto: Hanna Eklund/SVT

Elchocken knäckte ekonomin – nu stänger Birgitta macken i Dingtuna

Uppdaterad
Publicerad

Den har stått där så länge att inte ens ägarna kan svara på exakt när den kom dit. Kiosken och före detta macken i Dingtuna utanför Västerås.

– Vår familj har drivit den i mer än 90 år, säger Birgitta Pettersson, som efter kraftigt höjda elpriser nu har bestämt sig för att stänga och gå i pension.

I dag säljer familjen Pettersson i huvudsak spel och godis, men tidigare var butiken även en mack.

– 2009 blev det krav på förnybart bränsle, och det blev för dyrt att bygga om. Då slutade vi, och numera har inte Dingtuna någon bensinstation, säger Thomas Pettersson.

Kunder försvann

Att sluta med bensin ledde till att en hel del kunder försvann, berättar Thomas, och den senaste tidens höjning av elpriset ser ut att bli dödsstöten för familjeaffären, vilket VLT var först med att rapportera.

– Elräkningen har blivit 600 procent dyrare, och med den lilla förtjänst vi gör kommer det inte att gå ihop. Då är det bättre att slå igen innan vi går i konkurs.

I klippet kikar SVT in på den gamla macken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.