Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sana Gordon Sanjabi är en av flera elever som berättar om oroligheter och otrygghet på Västerås Citygymnasium. Foto: Susanna Ahnlund/SVT

Eleven Sana är oroad över sin framtid om Västerås citygymnasium stängs: ”Beskedet kom som en chock”

Uppdaterad
Publicerad

Sana Gordon Sanjabi har gått på Västerås Citygymnasium i tre år och har flera gånger känt att ledningen tappat kontrollen över situationer som uppstått på skolan.

– Skolledningen försöker väl överklaga, men det är inte första gången något sånt här händer. De har överklagat tre gånger tidigare, säger Sana Gordon Sanjabi.

När SVT Nyheter Västmanland kommer till Västerås citygymnasium samlas snabbt en klunga av elever kring kameran. Många vill berätta om händelser som inträffat på skolan.

Under morgonen har eleverna fått veta att skolinspektionen stoppar skolans verksamhet. Tillståndet för att bedriva skolverksamhet dras in då myndigheten anser att ägar- och ledningskretsen inte är lämpliga att fortsätta.

Skolledningen meddelar eleverna via sms att de kommer att överklaga beslutet.

Kritiserats tidigare

Västerås citygymnasium har kritiserats av skolinspektionen flera gånger. Senast 2021 då de fick ett föreläggande som gällde deras ekonomi. 2022 gjordes en uppföljning, även då fick de ett föreläggande som gällde ekonomin. Därefter kommer beslutet att återkalla skolans tillstånd den 15 juni i år.

Svarar via sms

SVT Nyheter Västmanland har försökt nå skolans rektor Eliseo Soria Reátegui som enbart svarar i ett sms.

”Ledningen fick nyss kännedom om Skolinspektionens beslut och är överraskade och chockerade av det. Just nu samlas vi för att hantera situationen.”.

Hör eleven Sanas besvikelse i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här duckar biträdande rektorn Ivan Soria SVT:s frågor. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.