Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här duckar biträdande rektorn Ivan Soria SVT:s frågor. Foto: SVT

Skolinspektionen drar in tillstånd för Citygymnasiet i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Västerås Citygymnasiums verksamhet stoppas av Skolinspektionen. Tillståndet för att bedriva skolverksamhet dras in då myndigheten anser att ägar- och ledningskretsen inte är lämpliga att fortsätta.

Orsaken till Skolinspektionens beslut uppges vara att ledningen ”under lång tid återkommande visat bristande vilja och förmåga att fullgöra sina skyldigheter mot det allmänna”.

I myndighetens beslut framgår det att skolan har misskött ekonomin och har inte möjlighet att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten. Därmed uppfyller gymnasieskolan inte längre kriterierna för ett godkänt tillstånd.

SVT Nyheter Västmanland har försökt nå skolans rektor Eliseo Soria Reátegui som svarar i ett sms.

”Ledningen fick nyss kännedom om Skolinspektionens beslut och är överraskade och chockerade av det. Just nu samlas vi för att hantera situationen.”.

Skolans biträdande rektor Ivan Soria meddelar att rektorn är på väg utomlands och lägger sedan på luren.

”Administrativa arbetet har påverkats”

De ekonomiska bristerna som ligger till grund för myndighetens beslut inkluderar bland annat över tio anmärkningar hos Skatteverket och restavgifter som överförts till Kronofogdemyndigheten.

I ett yttrande till Skolinspektionen säger skolans huvudman att ett ”arbete har pågått under lång tid med att anpassa verksamheten till elevantal och förutsättningarna i övrigt. Dessa verksamhetsförändringar har inneburit att det administrativa arbetet påverkats.”

Huvudmannen har vidare uppgett att det administrativa arbetet med skatter och avgifter ska hanteras på rätt sätt från och med januari 2022.

Elever måste byta skola

I ett sms till eleverna skriver skolan att de kommer att överklaga beslutet. Det är Västerås kommun som ansvarar för att de cirka 150 eleverna erbjuds gymnasieutbildning och Skolinspektionen framhäver vikten av att eleverna så snabbt som möjligt får sin fortsatta utbildning tryggad.

Återkallelsen gäller från och med att beslutet vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.