Hör Mälarenergis avdelningschef för nätdrift, Torbjörn Solver, berätta om elförsörjningen inför sjukhusbygget. Foto: TT

Elförsörjningen för nya akutsjukhuset oroar länets moderater

Uppdaterad
Publicerad

Inför det kommande bygget av det nya akutsjukhuset i Västerås, så begär moderaterna i regionen nu ut en rapport om hur elförsörjningen ser ut i nuläget. Samtidigt tar en moderat riksdagsledamot upp frågan om svenska kraftnäts utbyggnad, i riksdagen.

Bygget av det nya sjukhuset har ännu inte påbörjats och det beräknas att vara i drift tidigast 2023. Moderaterna i regionen är oroliga för att elförsörjningen inte kommer att vara tillräcklig för att både täcka det framtida vårdbehovet och en växande industri.

– Vår region är mycket attraktiv för nyetableringar som kräver att det finns möjlighet att öka användningen av el. Finns inte den möjligheten riskerar vi att gå miste om arbetstillfällen och möjlighet till utveckling, säger Jenny Landernäs (m), som är oppositionsråd i regionen.

Jenny Landernäs har nu begärt ut en rapport om elförsörjningen i dagsläget och riksdagsledamoten Åsa Coenraads har lyft frågan i riksdagen.

– Om inte Mälarenergi kan leverera den ökade energiförsörjningen till sjukhuset, så kommer ju antingen sjukhuset att få stängas ner, eller andra delar av samhället, säger Jenny Landernäs.

Hör Mälarenergis avdelningschef för nätdrift, Torbjörn Solver, svara på kritiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.