Elias har fått hjälp att få kontakt med arbetsmarknaden

Publicerad

Elias Bergsten från Västerås har fått möjligheten att jobba på ett kafferosteri tre dagar i veckan som sin dagliga verksamhet. Det har visat sig vara en framgång för både arbetsplatsen och Elias själv.

– Jag var bara hemma förut. Jag hade jättetråkigt och mådde inte så bra då, men nu mår jag jättebra, säger han.

Platsen på kafferosteriet har gett honom en meningsfull sysselsättning samtidigt som rosteriet får hjälp med de uppgifter de behöver.

– Efter en arbetsdag känner jag att jag har gjort nytta för dagen, säger Elias Bergsten.

Val 2018 – Jobb

På kafferosteriet behövs han och de ser en möjlighet till en anställning i framtiden.

– Elias är bestämd, pålitlig, och tycker om att väga saker. Han passar klockrent hos oss, säger Kimmo Humalamäki, platschef på rosteriet. 

Svårt att få jobb

Personer med funktionsvariation har svårare att få jobb och kontakt med arbetsmarknaden.

Bortrationaliserade enkla jobb och högre krav på arbetssökande gör att arbetsgivare faktiskt tappar kompetens enligt Magnus Agestav som är ordförande för Funktionsrätt Västmanland.

– Här släpar offentlig sektor efter, säger han.

Regionrådet: ”Stämmer att vi släpar efter”

Regionrådet för personalfrågor Lena Johansson (s) menar att regionen måste bli bättre på att förstå varför offentlig sektor släpar efter när det gäller inkludering av personer med funktionsvariation.

– Det stämmer att vi släpar efter och vi måste se hur vi kan bli bättre på att kartlägga vad det beror på, säger hon.

Hon vill lyfta fram att bland annat regionen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen nu samarbetar i ett samordningsförbund för att bli bättre på att möta personer som behöver rehabilitering och att de är i dialog med exempelvis Funktionsrätt Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Jobb

Mer i ämnet