61-åriga Mohammad Shafaat har varit arbetslös i snart tio år, trots en civilingenjörsexamen och åtta års erfarenhet som programmerare och systemtekniker. Foto: SVT

Äldre är arbetslösa längre i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer riskerar att vara arbetslösa under längre tid än andra utsatta grupper på arbetsmarknaden i Västmanland. 61-årige Västeråsbon Mohammad Shafaat är en av dem.

Mohammad har en civilingenjörsexamen i maskinteknik från Chalmers i Göteborg och har tidigare arbetat som programmerare och systemutvecklare på Bombardier i Västerås i åtta år. Men trots det så har 61-årige Mohammad Shafaat varit arbetslös i snart tio år.

– I början tänkte jag hela tiden: vad säger grannarna att jag är hemma hela tiden, att jag inte går till ett jobb? Och de tankarna höll på att fräta upp mig. Jag tror att det är en överlevnadsmekanism, att man lär sig att nonchalera sådan tankar, eller så går man under, säger Mohammad som berättar mer i klippet.

Val 2018 – #dinröst

Fler äldre arbetslösa i över ett år

Äldre personer mellan 55-64 år har svårare att ta sig ur arbetslösheten när de väl hamnat där, enligt arbetsförmedlingen. Samtidigt löper de större risk att vara arbetslösa under längre tid än andra utsatta grupper på arbetsmarknaden.

Trots högkonjunktur har arbetslösheten bland de äldre inte förmått minska sen förra valet, medan ungdomsarbetslösheten däremot minskat betydligt. I stället har det skett en viss ökning av äldre personer som är arbetslösa i mer än ett år.

Rekryteringsfirmor om situationen

De rekryteringsfirmor som SVT varit i kontakt med menar att jämfört med hur det var för några år sedan, så är inte hög ålder ett problem för arbetsgivare idag. Dock finns orsaker som kan bidra till att äldre personer har det svårare på arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet