Kompetens är ändå det viktigaste vid en rekrytering, menar Anders Råberger, vd för rekryteringsfirnman Norén och Lindholm. Foto: SVT

Rekryteraren: Företagen vill nog föryngra

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli svårt för äldre personer som har varit arbetslösa i 2-3 år, att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden – även om man är högutbildad. Det menar rekryterare som SVT pratat med.

Enligt arbetsförmedlingens statistik riskerar äldre personer att hamna i längre tider av arbetslöshet jämfört med andra utsatta grupper på arbetsmarknaden i Västmanland.

Men enligt de rekryteringsfirmor som SVT pratat med är inte hög ålder ett problem för arbetsgivarna i dag, jämfört med hur det var för några år sen.

Val 2018 – #dinröst

Trots det så finns det orsaker som kan bidra till att äldre personer har det svårare på arbetsmarknaden i dag.

Kan bli rätt tufft

– Det händer såpass mycket i vårt samhälle i dag. Är du en civilingenjör och inte har haft ett jobb på 2-3 år då blir det nog rätt tufft. Då drar våra uppdragsgivare öronen åt sig också och undrar: varför har inte den här personen ett jobb i den här högkonjunkturen som vi har haft hur länge som helst? Så det kan bli tufft, säger Anders Råberger, vd på rekryteringsfirman Norén och Lindholm.

Flera stora företag i Västmanland står inför stora pensionsavgångar inom de kommande åren och det kan också påverka de äldres chans till anställning.

– Det kan få den effekten att ett företag, om de har väldigt många pensionsavgångar, så kanske man vill man rekrytera in yngre medarbetare. Rekryterar man in äldre personer skjuter man bara problemet framför sig i något år eller några år, och då vill man föryngra, säger Råberger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet