• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

”Det finns ett par frågor som är värda att kanske låta hovrätten pröva”, säger kammaråklagare Helena Lundgren efter att tingsrätten frikänt elitryttaren. Foto: Daniel Brodén/SVT

Elitryttare frikänns från anklagelser om våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den elitryttare som åtalats misstänkt för våldtäkt och våldtäkt mot barn frikänns på samtliga åtalspunkter. Det meddelar Västmanlands tingsrätt på måndagen.

I juli åtalades elitryttaren misstänkt för ett fall av våldtäkt mot en ung kvinna och två fall av våldtäkt mot ett barn. Brotten som ska ha skett i Västmanland år 2008 och 2014.

Efter den sista rättegångsdagen beslutade tingsrätten att häva häktningen och elitryttaren försattes på fri fot.

På måndagen meddelade tingsrätten att elitryttaren frikänns på samtliga åtalspunkter.

– Min klient är naturligtvis oerhört lättad, men jag måste säga att domslutet var väntat. Det bygger jag bland annat på att det här är händelser som har ägt rum långt tillbaka i tiden och svårigheterna att då minnas vad som egentligen har hänt, säger Per Svedlund, mannens försvarsadvokat.

Hänvisar till gammal lagstiftning

Elitryttaren har erkänt att det förekommit sexuellt umgänge mellan honom och de två målsägandena men han har förnekat att det skett något brottsligt. Enligt honom ska de sexuella handlingarna inte skett under något tvång, och han menar vidare att flickan inte var under 15 år.

Tingrätten skriver i domen att det inte finns skäl att misstro målsägandena. Enligt domstolen är det dock inte bevisat att det förkommit sådant fysiskt tvång, i förhållande till den lagstiftning som gällde vid tidpunkten, att händelsen är att betrakta som en våldtäkt.

Tingsrätten avfärdar också den beroendeställning som åklagaren menar funnits mellan elitryttaren och målsägandena, med motiveringen att en sådan beroendeställning inte är att jämställa med en särskilt utsatt situation i lagstiftarens mening.

Vad gäller de misstänkta våldtäkterna mot barn anser tingsrätten vidare att ord står mot ord, och att det inte är bevisat att flickan var under 15 år när den sexuella relationen inleddes.

Elitryttaren frikänns därför helt.

En av nämndemännen var dock skiljaktig och ansåg att elitryttaren skulle fällas för ansvar för ett fall av våldtäkt mot barn.

Internutredning

Samtidigt meddelar Svenska ridsportförbundet att man nu går vidare med en internutredning.

– Det som framkommer i förundersökningen är ett för oss helt oacceptabelt beteende och vi vill med en egen utredning se hur vi ska gå vidare, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

Utredningen, som Disciplinnämnden och Juridiska utskottet har fått i uppdrag att sköta, ska visa om ryttaren kan stängas av från förbundets verksamhet.

– Vi har regelverk och rutiner både i vår disciplinnämnd och i vårt juridiska utskott, fortsätter Ulf Brömster, jag vill inte förekomma utredningen, men den kommer att ske skyndsamt. En anmälan är gjord till vår disciplinnämnd i ett första steg.

I klippet ovan ger kammaråklagare Helena Lundgren sin syn på tingsrättens frikännande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.