Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet knackar SVT på kontorsdörren i Strasbourg och Emma Wiesner (C) svarar på vilka frågor hon tycker är de tre viktigaste inför EU-valet. Foto: Caroline Slotte/SVT

Emma Wiesner (C) från Västmanland inför EU-valet: ”Jag klev rakt in i hetluften”

Uppdaterad
Publicerad

Emma Wiesner (C), en av två EU-parlamentariker från Västmanalnd, fick plötsligt byta arbetsplats i början av 2021.

– Jag klev rakt in i hetluften, precis innan det stora klimatpaketet levererades, säger hon om den oplanerade EU-debuten.

Emma Wiesner lämnade ett jobb på Northvolt i Västerås för att ersätta partikollegan Fredrick Federley i parlamentet.

Hur har det varit hittills?

EU-val 2024

– Hektiskt och meningsfullt, vi är bara 21 svenskar här nere och det är ett stort ansvar att representera svenska folket.

Vad har du gjort sedan du tillträdde?

– Jag har jobbat med klimat- och energifrågor, industrifrågor, jordbruksfrågor och skogsfrågor även fiskefrågor, grön omställning i bred bemärkelse i alla de utskotten som är viktiga.

I klippet knackar SVT på kontorsdörren och Emma Wiesner svarar på vilka frågor hon tycker är de tre viktigaste inför EU-valet.

Polfjärd (M) kandiderar igen: ”Har varit fem spännande år”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen hade kunnat ana hur den här mandatperioden skulle bli”. I klippet undrar SVT vilka frågor Jessica Polfjärd (M) tycker är de tre viktigaste i det kommande EU-valet. Foto: Hanna Eklund/SVT

EU-VAL 2024

Söndagen den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige, som ska välja 21 ledamöter till Europaparlamentet.

För att rösta ska du ha fyllt 18 år, vara medborgare i Sverige eller i ett EU-land och vara eller ha varit folkbokförd i Sverige. Det går att rösta i förtid, med bud eller från utlandet.

Källa: Europa.eu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet