Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bara att hoppa in här och var beredd på det höga ljudet”, följ med in i lastbilen i klippet. Foto: Renata Bastos/SVT

El-mack och helt eldriven lastbil invigdes på Finnslätten i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Den första helt eldrivna lastbilen på Finnslätten presenterades i dag i Västerås.

– De tunga transporterna står för en stor del av de fossila bränslen vi använder, som diesel och bensin, som kommer från Mellanöstern och Ryssland. Vi måste fria oss från det beroende, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S). 

En lastbil kan köra 1 000 mil per år och bidrar till en minskning av koldioxidutsläppen med 89 procent. 

– Att kunna ställa om transporter till mer elektrifierade transporter är en viktig väg för Sveriges självständighet i framtiden, men också för att vi ska nå klimatmålet och kunna skaffa massor av arbeten i landet, påpekar Khashayar Farmanbar (S).

Omställningen är en del av ”Vision Finnslätten” där industriområdet ska byggas ut för att bli en helt ny stadsdel. Infrastrukturen för att ladda eldrivna lastbilar är en utmaning och därför har också en el-mack byggts.

 – Vi har installerat många laddare för personbilar, men det här är den första som vi gör för tunga lastbilar, säger Niklas Gunnar, vd på Mälarenergi.

Följ med in i den helt eldrivna lastbilen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.