Foto: TT

Ett år och nio månaders fängelse för tvångäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten kom fram till att den då 16 åriga flickan blev bortförd på felaktiga grunder och i stället för att träffa sin dödssjuka mormor tvingades hon gifta sig med sin kusin i Irak.

Det var i december 2016 som den då 16 åriga flickan avslöjades med att ha ett förhållande med en pojke. Då valde familjen att gifta bort henne utan hennes vetskap, enligt tingsrätten.

Under täckmedlet att flickans mormor var dödssjuk åkte flickan, hennes mamma, moster och morbror samt några till i familjen till Irak. Alla utom flickan med tur- och retur biljett.

Väl på plats visade sig att mormor mådde toppen och i stället skulle flickan giftas med sin kusin. Utan telefon eller några kontakter i Irak var hon helt i händerna på familjen som gifte bort henne och lämnade sedan Irak och åkte själva hem till Sverige, enligt hovrättsdomen. Det var först åtta månader senare som flickan lyckades ta sig till Sverige igen.

Fängelsestraff i hovrätten

Hovrätten häver tingsrättens friande dom och dömer morbrodern och mostern till ett år och nio månaders fängelse för äktenskapstvång. De ska också tillsammans betala 125 000 kronor i skadestånd till flickan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.