”Ett glädjebudskap”

Uppdaterad
Publicerad

Nu placeras Johan III:s begravningsregalier i en säkerhetsmonter i Västerås domkyrka.

Ett glädjebudskap – så sammanfattar domprosten Margarethe Isberg att begravningsregalierna är tillbaka, som natten till i fredags stals från Västerås domkyrka.

– Polisen ringde mig igår och berättade det här glädjebudskapet, säger domprosten Margarethe Isberg.

Stulna begravningsregalier

Efter att polisen ringt Margarethe Isberg lyfte hon i sin tur luren och ringde upp domkyrkokaplanen Johan Sköld.

– Det var omtumlande. Den här nyheten var betydligt gladare än den i fredags, mycket glädje, säger domkyrkokaplanen Johan Sköld med ett leende på läpparna.

Gott hopp om att finna tjuven

Det var efter ett anonymt samtal som begravningsregalierna i går kunde hittas. De låg i en svart sopsäck i ett dike mellan Västerås och Hallstahammar.

Polisen har än så länge inte gripit den eller dem som bröt sig in i domkyrkan, men har gott hopp om att fallet ska lösas. I dag har polisen gjort en teknisk undersökning på regalierna för att leta efter fingeravtryck och DNA.

Placeras i säkerhetsmonter

I väntan på att regalierna ska komma tillbaka får ledningen på domkyrkan diskutera vad som i framtiden ska hända med den återfunna skatten.

– En förhoppning om de inte är allt för skadade är att kunna ställa ut dem under sommaren i vår säkerhetsmonter. Det är en balansgång gällande hur officiellt de ska finnas tillgängliga eller om vi ska låsa in saker, säger domkyrkokaplanen Johan Sköld.

Vad jag har förstått så saknas det övervakningskameror. Är det här något som kommer att förändras framöver?

– Det är en fråga vi får ta på sikt eftersom det handlar om länsstyrelsens tillstånd. Det är också en fråga för Riksantikvarieämbetet, eftersom det här är en gammal byggnad och då får man inte göra vad som helst, avslutar han.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stulna begravningsregalier

Mer i ämnet