Ventilationsföretaget med verksamhet i 54 länder har huvudkontor i Skinnskatteberg. Foto: Systemair

Ett kvartal över förväntan för Skinnskattebergsföretaget Systemair

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av pandemin och valutaeffekter minskade Skinnskattebergsbaserade ventalitationsbolaget Systemairs nettoomsättning för helåret med 4,4 procent – men den positiva återhämtningen som setts de senaste månaderna fortsätter. Resultatsförbättringen för det fjärde kvartalet är kraftig, enligt bokslutet.

”Ett kvartal över förväntan” summerar vd och koncernchef Roland Kasper i en kommentar.

Precis som kvartalet innan var den organiska tillväxten positiv, och uppgick under bokslutsårets fjärde kvartal, vilket för Systemair är februari–april, till 17,1 procent (jämfört med –6,8 under samma period året innan). Enligt ett pressmeddelande uppvisar nu alla regioner återigen organisk tillväxt.

Nettoomsättningen ökade med 8,7 procent till 2 208 Mkr (2 031) och det justerade rörelseresultat uppgick till 209 miljoner kronor (94). Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 173 miljoner kronor.

– En stärkt bruttomarginal till följd av den starka organiska tillväxten i kombination med lägre försäljnings- och administrationsomkostnader är de främsta anledningarna till resultatförbättringen, kommenterar Kasper.

Ventilonsbolaget med huvudkontoret i Skinnskatteberg har omkring 6 400 anställda och verksamhet i 50 länder runtom i världen, men främst på den nordiska marknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer