Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Västerås mest exklusiva skola, där elever måste fylla strikta kriterier för att få gå. Foto: Maja Tengnér/SVT

Exklusiva skolan lockar högutbildade till Västerås – samarbete mellan Northvolt, ABB och Hitachi

Uppdaterad
Publicerad

Västerås nya internationella skola har höga terminsavgifter och följer en internationell skolplan.

– Vi ska stötta näringslivets behov, säger Petra Nygård som är rektor.

SVT har gjort ett besök på skolan där inte vem som helst får gå.

Det är ett år sedan grundskolan Mälardalen international school startade i Västerås. Initiativet togs av industribjässarna Northvolt och Hitachi energy tillsammans med huvudmannen bakom ABB-gymnasiet, som ett led i att göra Västerås mer attraktivt för internationellt eftertraktade personer.

Inga vanliga svenska familjer

Skolan följer systemet international baccaulaureate (IB), vilket bland annat betyder att all undervisning sker på engelska. Här går just nu 55 elever från förskoleklass till årskurs 9, men vem som helst får inte går här. Barn till anställda på de stora bolagen på Finnslätten prioriteras och eleverna måste fylla stränga kriterier som i korthet går ut på att de är i Sverige under en begränsad tid.

Därför så hög terminsavgift

Familjerna betalar 25 000 kronor i terminsavgift, trots att skolan också får skolpeng från Västerås stad.

– Vi ville ha så låg avgift som möjligt, men vi har höga kostnader kopplade till att vi är en IB-skola. När vi räknade kom vi fram till att det här är den minsta möjliga avgiften vi måste ta ut, säger Petra Nygård, rektor på skolan.

I klippet knackar SVT på och träffar några av barnen som flyttat hit från stora delar av världen.

En internationell skola är en skola där utbildningen inte följer svensk läroplan utan antingen bedrivs efter ett annat lands läroplan eller en internationell läroplan.

Internationella skolor riktar sig i första hand till elever som är bosatta i Sverige under en begränsad tid.

International baccaulaureate-skolor, IB-skolor, som skolan i reportaget, tar även in elever som har gått på IB-skolor utomlands eller som är på väg att flytta utomlands och ämnar följa IB-skolornas läroplan där. Barn som bor i Sverige och har engelska som hemspråk kan också bli antagna.

Västmanland har två internationella skolor, Mälardalen international school och International baccalaureate diploma program på Carlforska gymnasiet.

Internationella skolor får, till skillnad från andra skolor i Sverige, ta ut en skälig terminsavgift.

Skolverket har ingen tillsyn över internationella skolor.

Källa: Skolverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.