Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsministern Ulf Kristersson besökte batterifabriken Northvolt i Västerås: ”En unik satsning” Foto: Tomasz Swiesciak/SVT

Statsminister Ulf Kristersson besökte batterifabriken Northvolt i Västerås: ”En unik satsning”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen besökte klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) och statsministern Ulf Kristersson (M) batterifabriken Northvolt i Västerås för att prata om den gröna omställningen.

– Det här är en unik satsning som en del i klimatomställningen och elektrifieringen, säger statsministern.

Bland de satta klimatmålen är det bestämt att senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären. Utsläppen för inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast 2030. Genom att uppmuntra industrin och privatpersoner att göra omställningen nås målen, enligt Romina Pourmokhtari.

– Svensk industri är en enorm kraft i den gröna omställningen som Sverige ska göra och en stor del av just denna omställning ligger i transportsektorn och industrin, säger hon.

Vilken är den viktigaste åtgärden för att nå klimatmålen?

– Det finns många men en av de främsta är att ställa om från det fossila till el.

”Världsledande utveckling”

Teknikutvecklingen är otroligt snabb och Sverige kan bli en del av en världsledande utveckling, reflekterar Ulf Kristersson efter rundvandringen på Northvolt.

– Det är bara några få länder i världen som kan dessa saker och vi håller på att bli en av dem, säger han.

Om all fordonstrafik ska bli elektrifierad behövs det grön batteriproduktion i stor skala med ren el. Det handlar om allt från hela energiförsörjningen till kompetensförsörjningen och teknisk förmåga att bygga avancerad batteriproduktion, menar statsministern.

Vilken press sätter ni på företagen i den pågående energikrisen?

– Företagen sätter nog mer press på politiken än tvärtom. Företagen har rätt att förvänta sig att Sverige ska vara ett land stabil och ren elproduktion och det är ett stort problem idag, säger Ulf Kristersson. 

I klippet berättar statsministern Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) om besöket på Northvolt och hur klimatmålen ska nås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.