Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Karin Thrysén vikten av att en hjärtstartare snabbt kommer på plats vid ett plötsligt hjärtstopp. Foto: Fredrik Gustafsson

Få hjärtstartare tillgängliga dygnet runt i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Av 51 hjärtstartare som finns innanför Cityringen i Västerås är bara tre tillgängliga dygnet runt. Samma mönster syns i övriga länet.

– Man ska inte få ett hjärtstopp efter klockan 17, säger HLR-instruktören Karin Thrysén.

En koll i appen Rädda hjärtat, som baseras på hemsidan Sveriges hjärtstartarregister, visar att problemet är ungefär det samma i alla Västmanlands kommuner. Till exempel finns 15 hjärtstartare i centrala delarna av Hallstahammars kommun – kvälls- och nattetid är inte någon av dem tillgänglig.

Fler hjärtstartare utomhus

I ett gemensamt initiativ som bland annat Hjärt-lungfonden och HLR-rådet står bakom, kan fler hjärtstartare snart göras tillgängliga nattetid genom placera dem utomhus. Bjuv kommun har till exempel placerat en hjärtstartare på fasade till kommunhuset.

Av Västmanlands kommuner har 9 av 10 kommunhus hjärtstartare, men ingen av dem är tillgänglig efter kontorstid.

I klippet förklarar Karin Thrysén vikten av att en hjärtstartare snabbt kommer på plats vid ett plötsligt hjärtstopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.