4,8 miljoner svenskar fick en folder i brevlådan med telefonnummer, checklistor och tips ”om krisen eller kriget kommer”. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Få skaffar extra mat och vatten efter krisbroschyr

Publicerad

Den 6-12 maj är det dags för den årliga kampanjen Krisberedskapsveckan. Under veckan jobbar länsstyrelsen och kommunerna med att öka allmänhetens riskmedvetenhet.

En del av arbetet har varit att skicka ut broschyren ”om krisen eller kriget kommer”. Enligt en undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har genomfört så medförde förra årets utskick att 63 procent av de tillfrågade började reflektera mer över hur de skulle klara en samhällskris.

I Västmanland har 15 procent av de tillfrågade stärkt sin hemberedskap genom att tillexempel säkra mat, dricksvatten och kommunikationsmöjligheter. 24 procent svarar att de har planer på att skaffa en bättre hemberedskap på grund av broschyren.

”Om krisen eller kriget kommer” i Västmanland

86 procent minns att de fått broschyren i brevlådan

56 procent kommer ihåg vad den handlade om

57 procent har sparat den

82 procent har tagit del av innehållet

Källa: MSB

Exempel på aktiviteter i Västerås under Krisberedskapsveckan

  • Måndag-onsdag har fritidsgårdarna kris som tema med till exempel hjärt-lungräddning, krisspel och information om skyddsrum.
  • Den 8 maj har Psyopsförbundet en föreläsning om informationspåverkan för allmänheten i kommunfullmäktigesalen i stadshuset. Psyops står för psykologiska operationer.
  • Den 9 maj kommer en praktisk aktivitetsdag med olika övningar att anordnas vid Edströmska gymnasiet för fritidsgårdarna i Västerås. Lottakåren lär ut hur man lagar mat utan el, ungdomarna får möjlighet att åka bandvagn och Försvarsmakten informerar om sin verksamhet.
  • I stadshusentrén visas en krisberedskapslåda med saker som kan vara bra att ha hemma.
  • På biblioteken kan du hitta tips om böcker på temat krisberedskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.